Muistatko sinä, miltä tuntui olla pieni ekaluokkalainen? Kenties täysin uusi koulu, selässä reppu ja luokka täynnä joko uusia tai jo eskarista tuttuja kasvoja. Olitko koulun alkaessa intoa täynnä vai jännittikö sinua kovasti?

Joudun tunnustamaan, että koulun alku on itselläni melko hatarassa muistissa. Ehkä se johtuu siitä, että kaikki oli uutta ja ihmeellistä, ja omaksuttavaa oli pilvin pimein. Koulutaipaleeni alkumetreiltä muistan kuitenkin sen, että minulla oli silloin vihertävä, möhkälemäinen matkapuhelin, jossa oli antenni. Sillä pystyi soittamaan vanhemmille ja lähettämään tarvittaessa tekstiviestin, siinäpä sen ominaisuudet sitten aikalailla olivatkin. Ekaluokan jouluna sain lahjaksi uudemman puhelimen. Siinä ei ollut antennia, ja matopeli löytyi. Voi sitä riemua!

Usein digilaitteiden käyttö lisääntyy koulutaipaleen alkaessa. Ekaluokkalaiselle ostetaan ehkä ensipuhelin tai älykello, ja koulussa ja vapaa-ajalla saatetaan käyttää tietokoneita ja tabletteja enenevissä määrin. Koulun alkaminen tuo lapsen elämään roppakaupalla jännitystä, uusia asioita, pieniä ja suuria itsenäistymisen askeleita ja opeteltavia taitoja. Vanhemmillekin koulun aloitus voi tuoda tullessaan paljon uutta, ja kaikkien muiden asioiden keskellä voi olla vaikeaa muistaa tai hahmottaa, mitä kaikkea digilaitteisiin liittyen olisi syytä ottaa huomioon ja puheeksi lapsen kanssa. Eivätkös nykypäivän lapset ole muutenkin jo syntyjään diginatiiveja, eli lahjakkaita digilaitteiden käyttäjiä? (Vastaus: eivät ole.)

Muistettavaa voi olla paljon, mutta ei hätää, sillä Pelituki on luonut perheiden avuksi ja tueksi Digirepun!

Digireppu on nimensä mukaisesti digitaalisessa muodossa oleva materiaalipaketti. Digireppu sisältää tietoa, tehtäviä ja kysymyksiä, joiden avulla vanhempien ja lapsien on helpompaa sukeltaa digilaitteiden maailmaan. Digireppu tarjoaa näkökulmia niin lapsen ensipuhelimen hankintaan, digipelaamiseen, sovellusten käyttöön kuin myös kaveritaitojen harjoitteluun digilaitteiden parissa. Digirepun tehtävistä löytyy mm. lapsen kanssa yhdessä pohdittavat kodin digisäännöt, ja materiaalin sisältämät kysymyskortit tarjoavat konkreettista apua lapsen kanssa käytäviin keskusteluihin.

Toivomme, että Digireppu tuo apua ja tukea paitsi perheille myös alkuopetuksen henkilöstölle. Digirepun tietoja, kysymyskortteja ja tehtäviä voidaan hyödyntää myös koululuokassa.

Digilaitteiden käyttö voi olla turvallista, hauskaa ja tasapainoista. Tutustu maksuttomaan Digireppuun yhdessä koulutiensä aloittaneen kanssa tämän linkin kautta.

Muista myös Pelituen muut materiaalit ja oppaat, joihin pääset tutustumaan tästä.

Antoisia hetkiä Digirepun parissa!

Saara Kultamaa, Pelituki