Kouluille ja oppilaitoksille

OPPIMATERIAALI

Somettaako vai pelittääkö?

Somettaako vai pelittääkö? -oppimateriaalin tavoitteena on tukea nuorten digipelaamisen ja netin/somen käytön hallintaa. Oppimateriaali on täysin maksuton ja se on saatavilla sekä suomen- että ruotsinkielisenä. Oppimateriaali soveltuu käytettäväksi  alakoulun 5-6. luokilla, yläkouluissa sekä toisella asteella.

Oppimateriaali sisältää:

  • Mikä on sinun pakokeinosi? -videon sekä ohjeet keskustelulle
  • Toimiva arki -ryhmätyön ohjeet
  • Älypuhelimen käyttöä ja digipelaamista arvioivat testit
  • Mustavalkohaasteen (kotitehtävä)
  • Mustavalkohaasteen purkukeskustelun ohjeet

Tilaa oppimateriaali sivun lopusta löytyvällä lomakkeella. Saat sähköpostiisi opettajan ohjeen, jonka avulla voit toteuttaa 45-75 minuutin oppitunnin. Opettajan ohje sisältää kaikki linkit ja ohjeet oppituntia varten. Opettajan ohje lähetetään PDF-tiedostona. Materiaali soveltuu myös muille nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille.

Somettaako vai pelittääkö?

Oppimateriaali sisältää mm.

PELITUEN TESTIT NUORILLE

Somettaako vai pelittääkö? -oppimateriaali sisältää kaksi testiä: Miten sinä pelaat? ja Miten sinä käytät älypuhelinta?

Testien avulla nuoret pääsevät pohtimaan omia peli- ja puhelimenkäyttötottumuksiaan. Testit voidaan tehdä osana oppituntia (linkit testeihin sisältyvät opettajan ohjeeseen), tai niitä voidaan hyödyntää sellaisenaan.

Testit ovat erinomainen keskustelunavaus nuorten pelaamiseen ja puhelimen käyttöön. Testien ei ole tarkoitus kertoa, onko digikäyttö liiallista tai ongelmallista vaan ennen kaikkea herätellä nuoria pohtimaan, mitä mieltä he ovat omasta pelaamisestaan tai puhelimen käytöstään.

Pelituen digipelaamista ja älypuhelimen käyttöä arvioivat testit.

MIKÄ ON SINUN PAKOKEINOSI? -VIDEO

Mikä on sinun pakokeinosi? -video tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman kaikenikäisten digikäyttöön ja herättelee pohtimaan: onko pakopelaaminen aina huono asia?

Oppimateriaali sisältää videosta kaksi versiota, joista toinen on ääneen luettu, joten videon sisällöt ovat saavutettavia kaikille. Molemmissa videoissa on tekstitys. 

MUSTAVALKOHAASTE

Älypuhelimissa ja somessa käytetään paljon elementtejä, joiden tarkoituksena on saada vangittua käyttäjän huomio. Värit ovat tällainen elementti. 

Mustavalkohaasteen tavoitteena on saada nuoret pohtimaan, miten värit vaikuttavat heidän tapaansa käyttää älypuhelinta ja mitä tapahtuu, kun puhelin asetetaankin mustavalkoiseksi. 

Ohjeet mustavalkohaasteeseen ja haasteen jälkeen toteutettavaan purkukeskusteluun löytyvät Somettaako vai pelittääkö -materiaalin opettajan ohjeesta. 

Otatko sinä haasteen vastaan?

 

Puhelin, jonka näyttö on asetettu mustavalkoiselle. Puhelimen vieressä lukee teksti Mustavalkohaaste, miten värit vaikuttavat älypuhelimen käyttöön.
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miksi sovellusten ilmoitussymbolit ovat usein väriltään punaisia? Punaista väriä käytetään herättämään ihmisten huomio.

KOLME HYVÄÄ SYYTÄ TILATA OPPIMATERIAALI

Numero yksi sinisen ympyrän sisällä.
Numero kaksi sinisen ympyrän sisällä.
Numero kolme sinisen ympyrän sisällä.

MAKSUTON

Somettaako vai pelittääkö? -oppimateriaali on täysin maksuton ja saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi “Surfa lugnt eller spela vidare”.

VALMIS KOKONAISUUS – EI LISÄTYÖTÄ OPETTAJALLE

Materiaali sisältää kaiken oppitunnin ohjaamiseen tarvittavan, minkä ansiosta tunnin pitämisestä ei aiheudu ylimääräistä kuormitusta oppitunnin vetäjälle!

MONIPUOLINEN

Materiaali tarjoaa monimuotoisen ja hauskan tavan jutella nuorten kanssa pelaamisesta ja somesta. Voit hyödyntää yksittäisiä elementtejä tai pitää kokonaisen oppitunnin. Soveltuu käytettäväksi usealla eri kouluasteella, erityisesti yläkouluissa ja toisella asteella.

MITEN SOMETTAAKO VAI PELITTÄÄKÖ? -MATERIAALI TOIMI?

Anna meille palautetta!

 

Palautteesi on meille erittäin arvokasta. Kun olet ohjannut oppitunnin materiaalia tai sen osia käyttäen, kerrothan meille, miten materiaali toimi ja kuinka monta nuorta oppitunnille osallistui. Käytämme palautetta materiaalin kehittämiseen ja toimintamme raportointiin.

TILAA OPPIMATERIAALI

 

Tilaa Somettaako vai pelittääkö? -oppimateriaali sähköpostiisi alla olevalla lomakkeella.
Tarkistathan, ettei antamaasi osoitteeseen jää kirjoitusvirheitä, jotta materiaali tavoittaa sinut varmasti.

Materiaali lähetetään 2-3 arkipäivän kuluessa antamaasi sähköpostiosoitteeseen.
Huomaathan, että loma-aikoina materiaalin toimitus voi kestää kauemmin.

Jos sinulla on kysyttävää materiaalista, otathan yhteyttä:

Saara Kultamaa, asiantuntija, Pelituki

saara.kultamaa@kuopionkriisikeskus.fi

Haluatko tilata materiaalin ruotsiksi? Lue lisää ja tilaa “Surfa lugnt eller spela vidare?” (siirryt ruotsinkieliselle sivulle).