No huh. Vuosi 2020 alkaa olla Pelituen osalta valmis, on aika hiljentyä ja hengähtää. Samalla voi katsoa taakse ja ihmetellä. Vuoden 2020 toimintaa suunniteltaessa emme osanneet aavistaa, että Pelitukifoorumia ei voida järjestää, Päihdepäiville suunniteltu seminaari peruuntuu ja koulutustoiminta tavoittaa ennätysmäärän ammattilaisia.

Vuosi tullaan muistamaan koronapandemiasta, suosituksista, rajoituksista ja etätyön läpimurrosta pakon edessä. Pelituen toiminnassa muutos näkyi dramaattisesti, kuten muuallakin, maaliskuun puolivälissä kaikki liike seisahtui ja työlle haettiin uudet tavat. Suurin muutos oli koulutusten siirtyminen pääosin verkkoon; tämä onnistui yllättävän hyvin, ja tekniikka ja osaaminen kehittyivät matkan varrella. Peli- ja nettihaitat vetivät väkeä koulutuksiin ja pelineuvoloihin, Pelituen koulutustoimintaan on osallistunut tänä vuonna yli 3000 ammattilaista. Toisaalta nuoria ja pelaajien läheisiä kohdattiin entistä harvemmin, koska suurempia tapahtumia ei juuri ollut ja kouluilla ei voinut vierailla. Entiseen ei koulutustoiminnassa kannata palata: etäkoulutus tehostaa ajankäyttöä ja tasaa alueellisia eroja. Saamamme palaute on pysynyt erinomaisella tasolla myös verkkokoulutuksissa. Jatkossa on kuitenkin pohdittava, miten verkkokoulutusten vuorovaikutteisuutta voidaan parantaa ja missä tilanteissa lähitoteutus tarjoaa erityistä lisäarvoa.

Etäyhteiskunta korostaa helppokäyttöisten, sähköisten materiaalien tarvetta. Kuluneen vuoden aikana saimme julkaistua kolmen materiaalin kokonaisuudet kaikkiin teemoihimme: rahapelaamiseen, digipelaamiseen ja ongelmalliseen netin ja somen käyttöön. Rahapelaamisen testi (PGSI), oma-aputyökalu ja opas työntekijälle löytyvät Pelituen rahapelaamisen teemasivulta. Digipelaamiseen löytyy omalta sivultaan vastaava tarjonta: IGD-10 testi, Peli hallussa?-työkalu ja opas työntekijälle. Somen ja netin ongelmalliseen käyttöön suunnattu paketti: Some mielessä? –työkalu, testi (CIUS-5) ja työntekijän opas löytyvät Pelituen some&netti sivun kautta. Digitaalisten materiaalienkin osalta jatkoa seuraa, sillä olemme seikkailemassa videotuotannon ihmeellisessä maailmassa, onneksi Räikeen opastuksella.

Kiitän kaikkia yhteistyökumppaneitamme luottamuksesta ja luovasta yhteistyöstä poikkeuksellisena aikana. Erityisesti kiitän kaikkia toiminnastamme rakentavaa palautetta antaneita, se lämmittää ja auttaa kehittämään toimintaa. Tänä vuonna se on ollut erityisen tärkeää, tiedättehän sen eristyneisyyden tunteen, kun työ on vain minä, kone ja teams  –  päivästä toiseen. Lämmin kiitos menee Pelituen tiimissä ennätyksellistä etätyötä tehneille Artolle, Eijalle ja Kirsille. Poikkeuksellinen vuosi jää tämän tiimin viimeiseksi, sillä Kirsi siirtyy uusien haasteiden pariin ja Eija on ainakin ensi vuoden toisissa tehtävissä. Kuopioon haetaan uutta osaajaa ja Eijan työtä jatkaa Erityisesti isä –toiminnasta siirtyvä Suvi Kovalainen. Uuden tiimin tehtävä on aina myös uudistaa toimintaa, tähän työhön ovat ideat ja vinkit tervetulleita.

Jarkko Järvelin, Pelituki