verktygsback
till föräldrar
Hur ska jag fixa skärmtiden i familjen?
Den här sidan är riktar sig speciellt till familjer och föräldrar. I dagens digitala värld spelar digitalt spelande och mobilbruk en stor roll i barnens liv, liksom i vuxnas. Genom spelande och sociala medier håller man ofta kontakt till vänner och familjen och unga sköter ofta en stor del av skolarbeten online. Skärmtiden kan kännas utmanande att hantera och vara en källa till konflikter.
Verktygen riktar sig till alla som har ansvar över minderåriga barn oavsett om du är förälder, bonusförälder, mor- eller farförälder eller extraviktig vuxen. Kamratstöd från andra föräldrar och vuxna stöder både dig som förälder och barnet! Viktigast av allt är kommunikation.
Vi har märkt att det som efterfrågas mest är skärmtidsrekommendationer. Hur länge är okej för en 11-åring att spela? Hur får jag min tonåring att vilja göra annat för att minska skärmtiden? I Finland följer vi WHO:s skärmtidsrekommendationer, så vi börjar med en genomgång av dem:
I Finland följer vi WHOs skärmtidsrekommendationer (du flyttas över till engelskspråkigt innehåll).
-
-
-
- Gärna ingen skärmtid för barn under 2 år (att ha facetime med ”fammo” är okej)
- Max en timme skärmtid fär barn i åldern 2-4 år och då tillsammans med vuxna
- För äldre barn är det viktigt att tänka på att det finns en balans i vardagen och att skärmar inte tar för mycket tid från annat.
-
-
Hjärnförbundet har tillsammans med Folkhälsan mfl. publicerat rekommendationer för bruk av smarttelefoner. Läs även Svenska barnläkarföreningens rekommendationer för barnfamiljer och ta i bruk konkreta verktyg för att hantera ”skärmbruk”.
TILL DIG FÖRÄLDER
Föräldraskap är givande men småbarnstiden, tonårstiden och allt där emellan kan vara väldigt krävande. Bland annat vi på Pelituki erbjuder rådgivning och stöd till din familj. Du hittar fler hjälpinsatser i nedre delen av sidan under ”Hjälp och stöd”.
NAVIGERING
Tryck på det valda temat t. ex ”Kamratstöd” så flyttas du till rätt ställe på sidan.
Med hjälp av de gula knapparna nedan kan du flytta dig till stödmaterial för barn i olika åldrar. Just nu är du på sidan till familjer.
MATERIAL
Är du är helt slut som förälder?
Ibland känns det som att vardagen fylls av gräl om spelande, skärmtid och regler som inte håller. HUS familjeterapeut Juha Roisko berättar hur den känslomässiga atmosfären i familjen påverkar allas välmående samt hur man kan förbättra situationen. Videon ingår i egenvårdsprogrammet för föräldrar till barn med psykiska besvär. Alla i familjen behöver stöd ifall situationen känns ohållbar. Egenvårdsprogrammet hittas under Mielenterveystalo.fi.
Veckoplanering med barnet
Ett veckoschema hjälper barnet (och föräldern) att komma ihåg och förbereda sig till kommande program. Videon visar hur man kan göra ett veckoschema tillsammans med barnet. Att starta diskussionen kan kännas svårt. Se tips via videon ”Öva ömsesidig diskussion”. Videon tillhör egenvårdsprogrammet för nepsy-familjer som hittas på Mielenterveystalo.fi och är öppen för alla. Du hittar fler finskspråkiga videon, textade på svenska, under samma sida.
- Veckoplanering med barnet / viikon suunnittelu lapsen kanssa -video
- Öva ömsesidig diskussion med barnet / vastavuoroisen keskustelun harjoittelu lapsen kanssa -video
Låt barnen lära dig om spelen
Rätt ofta tycker föräldrar att det är onödigt att spela videospel och att barnen borde göra något annat, något de hittat på själva. Eftersom barnen gillar att spela, är det viktigt att låta barnen berätta vad de gjort i spelet och engagera sig i spelandet. Lyssna till föräldrarnas tankar kring när och vad de själva spelat samt hör forskare diksutera hur spelande kan förstärka sammanhållning då barn får lära sina föräldrar. Vågar du låta dina barn lära dig?
- Why parents should play video games with theis kids -video (textad på svenska)
Handlingskarta till föräldrar
Vi har producerat en handlingskarta till stöd för ett smidigare avslut på speltiden. Kartan har gjorts i form av en stig där man går från vänster mot höger. Tips! Ta gärna med några användbara redskap, uppe till vänster, längs vägen. Kom ihåg att låta barnet berätta om sin spelupplevelse efteråt samt beröm barnet för det som gått bra, även minsta lilla steg i rätt riktning. (nytt material 7.1.2025)
- Printa ut ”Smidigare avslutning på speltiden” -handlingskartan till föräldrar
- Tulosta ”Peliajan päättäminen sujuvasti” vanhempien toimintapolku (suomeksi)
Målgrupp: familjer med barn i åldern 7-14 år,

Miniguide till stöd för skärmbruk
Denna miniguide för familjer innehåller information om skärmtidsrekommendationer, digitalt spelande, åldersgränser, föräldrars betydelse och hur man stöder sitt barn genom fungerande regler och rutiner. Du hittar även konkreta tips och hänvisningar för hjälp och stöd.
- Öppna Miniguide till stöd för skärmbruk i familjen HÄR
- Läs en längre guide Väcker digitalt spelande oro?
- på kommande på finska
Målgrupp: familjer med barn i åldern 6-16 år, samt professionella

Ta i bruk veckoschemat
Det kan vara enklare för många barn att ha ett visuellt verktyg för spel- eller digiregler. Den här modellen följer långt skolornas läsordningar och kan därför vara logiska för barn i skolåldern. Dela upp innehåller i färgkodade kategorier enligt egna behov. Tanken är man utformar innehållet enligt barnets ålder, intressen samt familjens rutiner. Huvudsaken att man diskuterar tillsammans med barnet då man gör schemat. Ladda ner mallen och ett tomt botten nedan. (nytt material 7.1.2025)
- Modell på veckoschema och tomt botten (på svenska)
- Viikkosuunnitelman malli ja tyhjä pohja (suomeksi)
Målgrupp: familjer med barn i åldern 7-12 år,

Aktivitetspass till nepsy-barn
Aktivitetspasset stöder nepsy-familjer då digitalt spelande känns utmanande. Passet engagerar barnet att hitta trevliga skärmfria aktiviteter. Passet fungerar som ett spel med olika nivåer där barnet samlar kryss och symboler för att ta sig vidare. Printa ut materialet och hitta trevliga aktiviteter och diskussionsämnen tillsammans med ditt barn. Materialen har sammanställts av Pelaa Fiksusti hanke och projektet Välmående barn och familjer i en digitaliserad vardag. (nytt material 7.1.2025)
- Aktivitetspass för barn (på svenska)
- Instruktioner till föräldrar (printa ut)
- Puuhapassi (suomeksi)
Målgrupp: familjer med barn i åldern 7-12 år,

Verktyg för föräldrakontroll
Alla spelkonsoler, mobiltelefoner och datorer är utrustade med verktyg för barnlås, vilket gör det möjligt för föräldrar att skydda sina barns inköp i spel, laddning av appar, säkerhet samt tidsbruk online. På samma sida kan du även ta reda på olika spels åldersgränser. OBS, unga behöver mer frihet och ansvar än ynger barn och diskussioner är viktigare än kontroll.
- På svenska: Verktyg för föräldrakontrol – PEGI
- Suomeksi: Vanhempien valvontavälineet – PEGI
Målgrupp: föräldrar till barn 4-16 år.

NEPSY-FAMILJER

Pelaa fiksusti-hanke
Pelaa fiksusti -hanke har utarbetat stöd till nepsy-familjer med barn som har utmaningar med digitalt spelande. Läs specifikt om spelrelaterade utmaningar i nepsy-familjer, info om nepsy-drag samt konkreta verktyg som underlättar (spel)vardagen. Sidan är tillgänglig på finska. Pelituki och projektet ”Välmående barn och familjer i en digitaliserad vardag” samarbetat tätt med Pelaa fiksusti hanke.
- Läs mer Pelaa Fiksusti-hanke och verksamhet till nepsy-familjer
- Puuhapassi lasten aktivoimiseen (suomeksi)
Målgrupp: Nepsyfamiljer med barn på lågstadiet

Enjaksa.fi
Enjaksa.fi erbjuder en chat på svenska för föräldrar. Chatten är öppen måndagar, onsdagar och fredagar. Chatten erbjuds även på finska. Sidorna erbjuder tips och stöd i videoformat, både med nepsy-tema samt frågor kring föräldraskapet, äktenskapet och välmående. Svenskspråkig textning vill videoklippen hittas genom iställningarna.
- Stöd till föräldraskap, oro, ångest mm enjaksa.fi
- Videon till stöd för nepsy-utmaningar Nepsy – En jaksa
Målgrupp: Barnfamiljer
Neurobase.fi
Neurobase är en nätsida som utarbetats av Pelituki i samarbete med ADHD-liitto och Autismiliitto. Neurobase ger dig information om varför nepsy-unga kan vara väldigt intresserade av spel, videomaterial eller att vara på mobilen. Someläkare Atte besvarar ungas frågor genom videohälsningar. Tipsbanken tipsar hur man kan bättre kontrollera sitt mobilbruk, koncentrationen, känslor eller tidshanteringen. Sidan riktas till nepsy-unga och unga vuxna men är passar även bra till föräldrar. Sidan är tillsvidare tillgänglig endast på finska.
- Öppna Neurobase.fi (på finska)
Målgrupp: unga, unga vuxna, föräldrar

Psykportens egenvårdsprogram
Egenvårdsprogrammen ger dig som förälder information och verktyg till att stöda din familj med nepsy-barn och unga. Materialet innehåller bland annat videor, övningar med handledning samt olika symtomtest. Utöver programmen som tangerar barnets utmaningar, finns också egenvårdsprogram för dig som förälder. Hela familjen gagnas av att ta hand om sitt eget välmående som förälder. Läs mer om egenvårdsprogrammen nedan (mielenterveystalo.fi).
- Egenvårdsprogram för barn med nepsy-drag
- Egenvårdsprogram för barn med utmanande beteende.
- Egenvårdsprogram för barnfamiljer
Målgrupp: Föräldrar samt barn och unga med nepsy-drag

BLOGGAR
Småbarnsföräldrars digistress -blogg
Som förälder har man ständigt krav på sig från olika håll. Åsikterna kring skärmbruk är många och kan ibland gå isär. WHO:s skärmtidsrekommendationer, speciellt för barn under två år, kan stressa. De kan få en att fundera över föräldraskapet och huruvida man gör rätt. Vi har skrivit en blogg om småbarnsföräldrars digistress (på finska) som kan ge stöd vid sådan oro.
Målgrupp: familjer med småbarn

Älskade, hatade dataspel – Kan spelregler vara för stränga? -blogg
Digitalt spelande är en stor del av många barns och ungas liv. För stränga regler kan göra spelandet problematiskt, medan regler uppgjorda genom diskussion mellan förälder och barn kan främja relationen och skapa tillit.
Bloggen ”Älskade, hatade dataspel – kan spelregler vara för stränga?” erbjuder konkreta tips och insikter för att hantera digitalt spelande på ett sätt som stärker relationen mellan föräldrar och barn. Den hjälper dig att stöda barnets välmående och familjens vardag – utan att spelandet blir en källa till ständiga konflikter.
- Älskade, hatade dataspel, – kan spelregler vara för stränga? (på svenska)
- Hyvä paha digipeli – voiko lapsen rikkoa pelisäännöillä? (suomeksi)
Målgrupp: familjer med barn i åldern 7-18 år,

KAMRATSTÖD

Föräldratips i spel och sociala medier -kvällar
De flesta barn och unga spelar digitala spel via mobilen, konsolen eller datorn och gillar att vara på sociala medier. Den här välden förbryllar många föräldrar och kan också orsaka en del utmaningar. Det är viktigt att man kan diskutera temat med andra.
Föräldratips i spel och sociala medier -föräldrakvällar ordnas en gång i månaden via Teams och erbjuder diskussion, kamratstöd och svar på tuffa frågor kring skärmbruk. Skicka in din fråga i samband med anmälan!
Målgrupp: Föräldrar med barn i åldern 2–18 år

Familjeskolan POP och De otroliga åren -stödverksamhet
Familjeskolan POP är ett program för barn och föräldrar, där du får verktyg för att förstå och bemöta barn med utmanade beteende. Din familj får hjälp med att hitta fungerande metoder till exempel ifall barnet har svårt att behärska sig när speltiden tar slut eller barnet skall sluta titta på film. Stöd till föräldrar med barn i lågstadieåldern ordnas online.
Se även: De otroliga åren-föräldrakursen som ordnas på plats och riktas till föräldrar med barn i åldern 3–12 år.
- Familjeskolan POP (svenskspråkig verksamhet)
- Perhekoulu POP (suomenkielinen toiminta)
- De otroliga åren-föräldrakursen (på svenska)
Målgrupp: Föräldrar, barn i åldern 2–8 år och 8–12 år

Mamma-pappa verksamheter
Att få prata med andra vuxna är väldigt viktigt för att få stöd till sitt föräldraskap samt höra hur andra tänker om spelregler, saker som orsakar gräl och tips på hur andra hanterat vissa saker. Se efter din orts mamma och pappaverksamhet för föräldrar. Vi ger dig några tips om verksamhet. Folkhälsan ordnar Familjecafé, mamma- och pappagrupper, beroende på förening. Barnavårdsföreningen ordnar stödgrupper, kurser, familjecafé m.m. och ADHD-föreningarna stöder familjer på många orter. Även församlingar samt andra tredje sektorns organisationer erbjuder stödgrupper för föräldrar.
- För föräldrar – Barnavårdsföreningen
- Våra lokalföreningar – Folkhälsan
- Yhdistystoiminta – ADHD-liitto
- Toiminta lapsiperheille – MLL (suomeksi)
- Församlingens verksamhet, föreningsverksamhet
Målgrupp: Föräldrar och barnets viktiga vuxna

Ska regler gälla oss vuxna? -video
Våra barn använder sina skärmar till allt de gör. Hur insatta är vi föräldrar egentligen i vad de tittar på? När är det skola och när är det bara scrollande? Och ska vi sätta upp regler ska de faktiskt gälla oss vuxna också. Matbloggaren Zeina Mourtada, artisten Dogge och psykologen Johannes Hatem diskuterar föräldraskap. Video, 28 min. Utgiven av UR.
- Skärmtid eller skoltid? -video
STÖD OCH HJÄLP

PELITUKI STÖDTELEFON
Känns familjevardagen tung och du behöver få stöd till dej och din familj? Här får du några tips på vart du kan ta kontakt.
Pelituki stödtelefon
Pelituki stödtelefon erbjuder stöd till familjer då sociala medier, spelande, mobilbruk eller “skärmtid” orsakar utmaningar eller oro. Pelituki sakkunniga erbjuder dig information och stöd för att hitta fungerande sätt att lösa spel- och skärmrelaterade problem i familjen samt att hitta stödverksamhet i din närhet. Du kan kontakta stödtelefonen på svenska och på finska utan att uppge ditt namn. Läs mera om stödtelefonen (Pelitukipuhelin).
Pelituki stödtelefon fungerar mot återuppringning.
- Lämna meddelande via WhatsApp eller som röstmeddelande till tel. + 358 41 731 71.
- Berätta vilken tid du önskar bli uppringd för att bestämma rådgivningstiden. Återuppringningen görs inom 1-2 arbetsdagar kl. 9-17.
- Vi kontaktar dig enligt ditt språkönskemål (svenska/finska).
Andra stödtelefonen och verksamheter
- Peluuri telefonrådgivning (enbart på finska)
- MLL Föräldratelefon och chatt (på svenska & på finska)
- Stöd och rådgivning – FinFami Österbotten rf
- Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami rf
- Psykosociala förbundet
- Ring Kristelefonen om du känner att situationen är ohållbar; på svenska tel. 09 2525 0112, på finska tel. 09 2525 0111
Du kan även kontakta din stads och kommuns tjänster
- Mödra- och familjerådgivningen i din kommun
- Elevhälsan (skolkuratorn, -psykologen, -hälsovårdaren)
- Välfärdsområdens familjeverksamheter och psykosociala enheter
- Digitala familjecentralen (sähköinen perhekeskus)
VILL DU LÄSA OM FORSKNING?
Även om digitalt spelande kan kännas som ett rätt nytt fenomen, har det forskats sedan 70-talet. Vi har samlat ett urval forskningar kring skärmbruk, sociala medier och digitalt spelande som du får gärna bekanta dig med.
Läs forskning kring sociala medier, skärmar och digitalt spelande.
ÄR DU FÖRÄLDER OCH PROFESSIONELL?
Pelituki erbjuder rådgivning och konsultering samt stödmaterial till professionella på svenska och på finska, se våra kontaktuppgifterna HÄR
Tarvitsetko konsultointia tai tukimateriaaleja suomeksi? Lue lisää Pelituen palveluista (siirryt suomenkieliselle sivulle)