Miksi yksinäisyys on lisääntynyt somen aikakaudella, kun yhteydenpito on ”vain” parin klikkauksen päässä? Yksin vai yhdessä peleissä ja somessa?
Sosiaalisen median käyttäminen on osa useimpien ihmisten arkipäivää. Samanaikaisesti myös yksinäisyys ilmiönä on kuitenkin vahvasti läsnä. Nykyteknologia ja some mahdollistavat kontakteja muihin ihmisiin aiempaa helpommin, mutta samalla ne vaikuttavat tuottavan myös ihmisten välisen etäisyyden kasvua. Esimerkiksi nuoret viettävät entistä vähemmän aikaa kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, kertovat Laura Rasmussen ja Mikko Lievonen HelsinkiMission School to Belong -ohjelmasta.
Mieli Kriisikeskus Kuopion Yksinäisyystyö Pohjois-Savossa -hankkeen projektipäällikkö Tiina Häyrinen puolestaan pohtii ilmiötä asiakastyön näkökulmasta. Häyrisen mukaan sosiaalinen media on saattanut lisätä negatiivista vertailua, ulkopuolisuuden kokemuksia ja epärealistisia tulevaisuudenkuvia. ”Toisaalta some on saattanut tarjota tärkeän alustan vertaistuelle ja asioiden jakamiselle”, Tiina lisää. Åbo Akademin tutkija Jessica Hemberg tuo esiin hyvin samankaltaisia teemoja tutkimuksestaan nostaessaan esiin nuorten kokemuksia. Some tuo ystäviä ja kontakteja, se ei ainoastaan vie aikaa ja lisää taakkaa.
Mitkä asiat vaikuttavat tähän hullunkuriseen tilanteeseen? Pelitukifoorumi ottaa tästä selvää!
Tervetuloa Pelitukifoorumiin keskiviikkona 9.10.2024 klo 12-16 (Teams).
Pelitukifoorumin 2024 teemana on ”Yksin yhdessä peleissä ja somessa”. Tilaisuus on suunnattu yksinäisyyden teemoja työssään käsitteleville ammattilaisille ja kaikille somesta, pelaamisesta ja yksinäisyyden ehkäisemisestä kiinnostuneille. Ohjelmassa on puheenvuoroja tutkimuksen, yksinäisyystyön ja kokemusasiantuntijan näkökulmista. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan miten yksinäisyyttä voi ehkäistä ja mitä some ja pelaaminen parhaimmillaan mahdollistavat.
Ohjelma:
- 12:15 Alkusanat
- 12:20 Alustus päivän teemaan, Jarkko Järvelin, Pelituki
- 12:30-13:15 Sosiaalinen media ja nuorten ja nuorten aikuisten yksinäisyys, Jessica Hemberg, dosentti, vanhempi yliopistonlehtori, Åbo Akademi
- 13:15-13:30 Tauko
- 13:30-14:00 Kokemusasiantuntijan puheenvuoro, haastattelijana Arto Hernetkoski, asiantuntija, Pelituki
- 14:00-14:30 Pelaamisen ja somen merkityksiä yksinäisyydessä, Tiina Häyrinen, projektipäällikkö, Yksinäisyystyö Pohjois-Savossa -hanke, MIELI Kriisikeskus Kuopio
- 14:30-14:45 Tauko
- 14:45-15:30 School to Belong -ohjelma – yksinäisyyttä vähentämässä koko koulun voimin, Mikko Lievonen, ohjelmavastaava ja Laura Rasmussen, sisältöasiantuntija, School to Belong -ohjelma, HelsinkiMissio
- 15:30 Kuinka yksinäisyys näkyy ammattilaisten työssä, yleisön nostoja ja kysymyksiä, Pelituki
- 16:00 Tilaisuus päättyy
ILMOITTAUDU Pelitukifoorumiin 7.10.2024 mennessä tästä: www.bit.ly/pelitukifoorumi2024
Kerromme mielellämme lisää puheenvuoroista, ohjelmasta ja teemasta. Haastattelupyynnöissä, ota yhteyttä Pelituen asiantuntijoihin:
- Heljä Koistinen helja.koistinen@kirkkopalvelut.fi
- Annukka Såltin annukka.saltin@sovatek.fi
Pelitukifoorumin järjestää vuosittain Pelituki. Vuoden 2023 teemana oli Neurokirjo, pelit ja some.