Minulle joulu on aivan erityistä lukemisen aikaa. On ihanaa hautautua sohvannurkkaan glögimukillisen kanssa ja uppoutua kirjan syövereihin. Ei liene yllätys, että kirjat ovat mielestäni myös yksi parhaista joululahjoista. Seuraavaksi jaan muutamia lukuvinkkejä some, internet ja peliteemoista, joten ottakaahan vinkit talteen joko omaksi iloksi tai vaikka lahjapakettiin kääräistäväksi. Mukavia lukuhetkiä ja ihanaa joulun aikaa!

Pelien äärettömät maailmatTuukka Hämäläinen & Aleksandr Manzos (2020, Gaudeamus)

Tämä teos sukeltaa pelien lukemattomiin, mielenkiintoisiin ja syvällisiin teemoihin! Pohdittaviksi pääsevät mm. kuolema, mielenterveys ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Kirja kuvaa pelejä taideteoksina, joiden avulla voidaan rakentaa ymmärrystä ja yhteistä näkökulmaa vaikkapa eri kulttuureista tai erilaisen kasvatuksen saaneiden yksilöiden ja ryhmien välille. Peliharrastajille teos tarjoaa mielenkiintoista pohdintaa lukuisista tutuista peleistä, ja pelejä tuntemattoman kohdalla teos avartaa käsitystä digipelien moninaisesta maailmasta. Kaiken kaikkiaan teos on helposti lähestyttävä ja mukaansatempaava runsaine esimerkkeineen ja värikuvineen.

InternetMikko Hyppönen (2021, WSOY)

Uuden karhea teos tietotekniikan ja tietoturvan kansainvälisestikin arvostusta niittäneeltä asiantuntijalta. Teoksessaan Hyppönen pohtii erityisesti kybermaailman tietoturvaan kytkeytyviä ilmiöitä, joita hän avaa lukijalle mukavan kansantajuisesti. Kirjan lähtökohtana on, että internet on samalla sekä parasta että pahinta, mitä meille on tapahtunut ja internetin vallankumous on vasta alussa. Ajatuksia herättävä teos mainiolta tarinankertojalta myös niille, joille tietoturva ei ole mielenkiinnon ykkösaihe. Lukiessa kannattaa kuitenkin muistaa, että kybermaailmassa mikään ei ole täysin varmaa, eikä tulevaisuutta voi kukaan täysin ennustaa.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Vuosi ilman nettiä – Ilkka Karisto (2021, WSOY)

Toimittaja Ilkka Karisto poistui internetistä vuodeksi, ja kirjoitti kokemuksestaan kirjan. Kirjassa kuvataan sekä omakohtaisesti että tutkimusten valossa sitä, miten monilla tavoilla ja perinpohjaisesti internet ja älypuhelimet ovat muuttaneet elämäämme lyhyessä ajassa. Kirja on kirjoitettu helposti lähestyttävään päiväkirjamuotoon ja se imaisee kyllä mukaansa! Lukiessa en voinut olla pohtimatta, miten minä itse pärjäisin, jos en voisi käyttää nettiä mihinkään. Millaisia asioita vuosi ilman nettiä voisikaan opettaa0?

Mitä meille tapahtui? Näin internet ja sosiaalinen media muuttivat elämämme – Jussi Pullinen (2019, HS kirjat)

Tieto-Finlandia-ehdokkaaksikin valittu teos on katsaus siihen, mitä internet ja some meille tekevät ja miten ne sen tekevät. Teoksessa pureudutaan internet- ja someilmiöiden alkujuurille, ja oman osansa huomiosta saavat mm. hymiöt, meemit, somekuplat, somessa riiteleminen, käyttäjistä kerättävä data ja valvontakoneiston mekanismit. Erityisen huomion kohteena teoksessa on vuorovaikutus, ja Pullinen pyrkiikin löytämään vastauksia siihen, miten me ihmiset voisimme käyttää nettiä ja somea siten, että ne todella tekisivät elämästä, ihmissuhteista ja politiikasta parempaa.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt – Jaron Lanier (2018, S&S)

Lanierin kirjan sanoma ei jää kenellekään epäselväksi. Teknologiagurun mukaan sosiaalinen media tekee meistä surullisia, vihaisia, pelokkaita ja eristäytyneitä ja vääristää kykyämme tuntea empatiaa. Kirjassaan Lanier avaa sosiaalisen median toimintamekanismeja ja arvostelee kovin sanoin teknologiajättien valta-asemaa. Kirja saa pohtimaan omaa suhdettaan sosiaaliseen mediaan ja vaikkei somesta haluaisi luopua kokonaan, Lanierin argumentit saavat ainakin harkitsemaan somessa roikkumisen vähentämistä.

Kuinka päästää irti puhelimesta – Catherine Price (2018, Otava)

Nopealukuinen ja viihdyttävä käytännönvinkkeihin painottuva kirja kaikille, jotka haluaisivat vähentää omaa älypuhelimen käyttöään. Kirja muodostaa kolmenkymmenenpäivän ohjelman, jonka jokaisena päivänä tehdään yksi toiminto älypuhelimella vietetyn ajan vähentämiseksi. Jos ohjelmaa todella toteuttaa, saattaa huomata sen toimivan yllättävän hyvin! Ja vaikkei vinkkejä olisi valmis ottamaan vielä käyttöön, voi kirja herätellä ainakin pohtimaan omaa älypuhelimen käyttöään.

Psst! Jos et niin välitä lukemisesta, niin tsekkaa kesällä rustailemani lista peli- ja someaiheisista dokkareista!

Saara Kultamaa, Pelituki