Oletko tiedonjanoinen dokumenttielokuvien ystävä? Kaipaatko sadepäivien ratoksi kiinnostavaa katsottavaa? Nyt olisi nimittäin tarjolla lista hyviksi todetuista dokumenteista! Rahapelaaminen, digipelaaminen ja sosiaalinen media ovat viime vuosina olleet vahvasti esillä mediassa ja myös useampia mielenkiintoisia dokumenttielokuvia on teemoista tehty. Pidemmittä puheitta: ota alla olevat vinkit talteen ja perehdy pelaamisen ja somen maailmaan pintaa syvemmältä.

1 Vakavaa peliä (engl. Not a Game 2020, Netflix)

Dokumentti tarjoaa monipuolisen katsauksen digipelaamisen maailmaan. Dokumentissa tarkastellaan niin ongelmallista pelaamista ja pelaamisesta aiheutuvia haittoja kuin myös sen myönteisiä puolia ja kilpapelaamista. Digipelaaminen on monimuotoinen ja varsin laaja ilmiökenttä, jota dokumentissa käsitellään kattavasti niin pelaajien, asiantuntijoiden kuin myös huolestuneiden vanhempien näkökulmasta.

2 Valvontakapitalismin vaarat (engl. The Social Dilemma 2020, Netflix)

Kriitikoilta ja katsojilta kiitosta kerännyt osittain dramatisoitu dokumentti sosiaalisen median ongelmallisista puolista. Dokumentissa haastatellaan lukuisia teknologiajättien entisiä työntekijöitä, jotka ovat olleet mukana kehittämässä somealustoja. Dokumentti pureutuu mm. teknologiaan, jolla pyritään vangitsemaan käyttäjien huomio ja markkinoihin, joilla huomiosta on tullut kauppatavaraa. Lisäksi dokumentissa tarkastellaan sosiaalisen median vaikutuksia vuorovaikutukseemme ja yhteiskuntaamme. Tämä dokkari saa katsojan haluamaan vähentää omaa somessa vietettyä aikaa, se on varmaa!

3 Digisukupolven haasteet (engl. Screen Generation: A Sick Generation 2021, Yle Areena)

Dokumentti tarjoaa näkökulmia mm. pikkulasten ruutuaikaan ja siihen, miten digilaitteiden käyttö vaikuttaa aivoihimme. Käsittelyn keskiössä on etenkin ruutuaika, mutta esiin nostetaan monipuolisesti niin digilaitteiden hyviä kuin huonojakin puolia. Hyvä paketti perustietoa digilaitteista jokaiseen perheeseen!

4 Logged in (2020, Yle Areena)

Logged in on sarja, jossa suomalaiset, paljon pelaavat nuoret miehet pääsevät kertomaan omasta elämästään ja pelaamisestaan. Sarja on aito ja koruton kuvaus elämästä, jonka keskeisimpänä sisältönä on pelaaminen. Sarjassa esiintyvien miesten tarinat ovat kaikki omanlaisiaan ja ne antavat äänen ihmisille, joita ei ehkä kovin paljoa olla julkisuudessa aikaisemmin kuultu.

5 Ka-Ching! Pokie nation (2015, YouTube)

Australialaisessa dokumentissa perehdytään rahapelikoneiden historiaan ja mekanismeihin, joiden avulla pelaajat saadaan jatkamaan pelaamista. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten vaikkapa pelikoneiden musiikit ja ääniefektit vaikuttavat pelaamisen jatkamiseen? Tämän dokumentin kautta pääset perehtymään tähänkin kysymykseen. Miinuspuolena sanottakoon, että suomenkielistä tekstitystä ei tässä dokumentissa valitettavasti ole. Dokumentti löytyy laillisesti jaettuna YouTubesta nimellä The Addiction Machine.

6 Some Deep Story (Kausi 5 jakso 2, 2020, Yle Areena)

Viidennen kauden toisessa jaksossa kuullaan kahta suomalaista, joiden elämään rahapelaaminen on vaikuttanut merkittävästi. Jaksossa haastateltujen Maijan ja Nikon tarinat ovat pysäyttävä kuvaus siitä, kuinka peliongelma koskettaa aina muitakin, kuin pelaajaa itseään.

7 High Score (2020, Netflix)

Bonusvinkkinä suosittelisin vielä Netflixistä löytyvää dokumenttisarjaa High Score, jossa sukelletaan videopelaamisen historiaan. Edellä listatuista dokumenteista poiketen, tässä dokkarissa ei pohdita pelaamisen ja digilaitteiden yhteyttä hyvinvointiin vaan tutustutaan eri vuosikymmenten peleihin ja pelien kehitykseen aina nykypäivään saakka.

Mukavia katseluhetkiä ja leppoisia kesäpäiviä kaikille Pelituen seuraajille ja yhteistyökumppaneille!

Saara Kultamaa, Pelituki