Skolstarten närmar sig med stormsteg. För många känns det välkommet att igen träffa skolkamrater och återvända till vardagslunken. Men det kan också kännas jobbigt både för barn och vuxna att fundera på stressiga mornar, måsten och schemapusslande. Barn (och även föräldrar!) mår bra av tydlighet, stöd att hantera uppgifter och förväntningar och sunda rutiner. Läs tips på hur skolstarten fungerar bättre då alla sommarrutiner byts till vardagsrutiner.
Gör en visuell kom-ihåg-lista med mellanmål, hushållssysslor och annat som behöver göras vid hemkomsten före barnet kan se på videon eller spela.
Några tips att tänka på inför skolstarten:
- Diskutera med barnet både om positiva saker med skolstarten och det som känns utmanande. Ta gärna egna exempel. Det gör att barnet förstår att omställning är en ansträngning för de flesta av oss och de är inte ensamma med sina känslor.
- En lugnare morgon ger en bra start på dagen. Välj kläder kvällen innan, gå igenom läsordningen och kolla att allt som behövs för följande skoldag finns i skolväskan.
- Ladda kaffekokaren kvällen innan ☕!
- Diskutera och kom överens om gemensamma digiregler med barnen. Under sommaren spelar vi ofta mer och använder mobilen ledigare. Gör även regler för dig som är vuxen att hantera ditt mobilbruk.
- Digireglerna kan gärna sättas upp på kylskåpsdörren som påminnelse 😊
- Alla i familjen kan ställa telefonens färger till svartvitt (gråskala) till kvällen och natten. Svartvitt innehåll gör mobiltelefonen mindre lockande de tider på dygnet vi behöver paus, vila och sömn.
- Läxor är bra att göra efter skolan/tidig kväll då barnet (och vuxna) ännu har energi. Föräldrar får gärna erbjuda både stöd och beröm. Många barn har hobbyn som tar tid och energi och de behöver föräldrarnas uppmuntran med läxorna. En tydlig rutin med läxläsning underlättar vardagen och gör att barnet mår bättre och det blir inte lika mycket gräl. Alla barn klarar inte av läxorna självständigt, utan stöd behövs oberoende av barnts ålder.
- Är barnet hemma ensam en stund efter skoldagens slut? Gör en visuell komihåglista med mellanmål, hushållssysslor och annat som behöver göras vid hemkomsten före barnet kan se på videon eller spela. Det ökar tydligheten för barnet och att äta regelbundet förebygger irritation och trötthet.
- Läggdags kan vara en utmaning efter ett långt sommarlov. Att läsa en stund före du somnar är bra men undvik mobiltelefon när du lagt dig – gäller både barn och vuxna. En kort avslappningsövning, sval dusch, ett avsnitt av en ljudbok eller promenad strax innan sovdags kan göra det lättare att somna. Rutiner, rutiner, rutiner …
- Sunda rutiner blir ofta till goda vanor. Barnen mår bättre då de känner sig förberedda för dagen och föräldrar behöver inte gnälla lika mycket.
- Beröm barnet och dig själv ofta. Omställning är tufft för de flesta av oss. Ha fokus på det som fungerar och ta itu med utmaningar vartefter. En kopp kaffe eller en kort promenad kan hjälpa vuxna med att orka då det känns utmanande. Ring en vän och tala ut, det kan lätta på trycket och ge kraft för de första veckorna, som brukar vara de tuffaste.
Skolstart är krävande för hela familjen och mobilen kan ge en viss trygghetskänsla ifall barnet är ensam hemma. Diskutera spel- och digiregler tillsammans. En tydlig plan och förslag på innehåll till dagen hjälper med hantering av skärmtid och välmående.
Vill du höra hur andra familjer gör?
Skall ditt barn få sin första mobil eller känns det som att du vill höra hur andra föräldrar gör med spelregler, mobilbruk och skolgång?
Kom med på Föräldratips i spel och sociala medier en gång i månaden via Teams. Vi träffas igen tisdagen 20.8. kl. 18-19.15. Läs mer och anmäl dig med redan idag!
Mer tips, stödmaterial och hjälp till barn och unga i olika åldrar hittar du i Verktygsbacken för professionella och föräldrar.
Trevlig start på höstterminen till alla nya och lite äldre skolelever samt familjer,
Vänliga hälsningar, Annukka och Veronica,
projektet Välmående barn och familjer i en digitaliserad vardag.