Osallistuin loppukeväästä webinaariin, jossa keskusteltiin kyberturvallisuudesta ja digitalisaatiosta. Verkko, etäyhteydet, pelit ja some ovat tätä päivää. Mikäli internet ei toimi, muuttuu elämä hankalammaksi. Internet on paikka, jossa jaetaan tarinoita, chattaillaan ja tilataan ruokaa ”woltista”. Mitä minä nyt teen kun verkko ei toimi – olen ihan hukassa?

Kaikki tuntuu olevan kiinni verkossa tai somessa ja verkko on vallannut arjen. F-Securen Mikko Hyppönen kommentoi kevään webinaarissa, että ei se netin katkeaminen tuhoa Suomea, sillä perusteollisuus toimii edelleen sähköllä, vettä ja ruokaa saadaan. Mutta parinkymmenen vuoden kuluttua tilanne voi olla toinen. Kun verkko kaatuu, ei yhteiskunta toimi lainkaan. Tänä syksynä Suomessa ja maailmalla mietitään sekä internetin toimivuutta, että sitä sähköä.

Toinen asia mitä sivuttiin, oli turvallisuus ja ne salasanat. Kun puhutaan some- ja peliongelmista, tarkoitetaan useimmiten tilannetta, jossa oma toiminta vaikuttaa pelaajan tai somettajan arkeen negatiivisesti. Ongelmat toivat olla esimerkiksi lyhytkestoisia uniongelmia, väsymystä, särkyjä tai riitoja tai pidempiaikaisia kuten ongelmia suhteissa, arjen hallinnassa tai mielenterveydessä.

Mutta mitäs jos on taidot hakkeroida toisen peli- tai sometili ja saada siitä itselleen hyötyä? Rahallista tai mainetta. Hakkeroija voi tuhota toisen itsetunnon ja mielenterveyden levittämällä kaapatun tilin kautta asiatonta sisältöä tai tekemällä vaikka sopimuksia toisen nimissä. Liian yksinkertaiset ja lyhyet salasanat ovat helposti ohitettavissa ja salasanan murtamiseen saattaa mennä sekunteja tai minuutteja.

Hyppönen painotti, ettei kannata tehdä yhtään leikkimielistä testiä somessa, jossa kysellään entiset ja nykyiset koulukaverit, koiran nimet, lempiartistit ja automerkit. Nämä testit keräävät dataa, jota käytetään salasanojen murtamiseen. Yllättävän moni nimittäin käyttää salasanoissa lähipiirin tietoja ja menneitä tapahtumia ja kohtaamisia.

Digitalisaatiota ei voi estää, eikä sitä pidäkään estää jatkoi Hyppönen. Mutta sitä tulee seurata ja hallita.

Aikuisten olisi hyvä seurata TikTokia, Discordia, Telegramia ja muita alustoja, jotta he pysyvät nuorison kelkassa, ja ymmärtävät miten viestintä toimii. Verkko tuo paljon hyvää, mutta kerää myös yhteen samankaltaisia, jotka voivat aiheuttaa teoillaan muille pahaa oloa ja ongelmia. Sekä lapsille, että aikuisille.

Otathan salasanat keskusteluun kotona. Lastenkin tukisi harjoitella salasanojen käyttöä ja tiedostaa, ettei salasanoja kerrota muille ja että ne eivät saisi olla oman lemmikin nimi. Kaapattu peli- tai sometili voi johtaa isoihin haittoihin, vaikkei se siltä aluksi tunnukaan. Entä jos pelitilille on tallennettu luottokortin tiedot?

Oman tai yhteisen salasanapankin voi ottaa käyttöön joko appina puhelimeen tai verkkoversiona ohjelmasta riippuen. Salasanapankkia käytettäessä on tärkeää, ettei se ole ”aina auki”, ei edes työkoneen verkkoselaimessa. Pääsalasanaa ei myöskään tulisi tallentaa selaimeen. Sormenjälkitunnistus on hyvä varma tapa suojata salasanapankki. Lue lisää ilmaisista F-secure Key ja LastPass salasanojen hallintaohjelmista. Muitakin ohjelmia on tarjolla.

Tehdään yhdessä internetistä, peleistä ja somesta turvallinen paikka lasten ja nuorten toimia.

Turvallisia pelikokemuksia toivottaen,

Annukka Såltin, Pelituki

Pelituen asiantuntija Annukka Såltin