Vi lever i ett teknosamhälle som aldrig sover. Inte ens när lamporna släcks och endast myggorna hörs. Vuxna och barn har fina möjligheter att kommunicera både digitalt och vid alla möten ansikte mot ansikte, vid middagsbordet, hos kompisar och så vidare. Men för att vi skall må bra behöver vi disciplin, kontroll och SÖMN.
Jag skrev en tid sedan en högaktuell insändare till Hufvudstadsbladet och Vasabladet om skärmtid, sommarlov och oss vuxna som vägvisare och förebilder till barn och unga. En del familjer och vuxna är oroliga över vad unga gör vid skärmen.
Nästan alla barn och unga som är i skolåldern har en mobiltelefon. Enligt DNAs utredning tycker föräldrar att telefonen tillbringar barnen säkerhet, sällskap och möjlighet till att kommunicera med familj och vänner. Många goda sidor.
På sommaren kan telefonen och andra skärmar erbjuda, förutom vänner, innehåll och spel, en väg bort från tristessen vid sommarstugan med endast myggor, bromsar och andra småkryp som sällskap. Tyvärr kan skärmen störa dagsrytmen och sömnen såväl på landet som i staden. Det händer lätt även vuxna – en ny Netflix-serie och sömnrytmen har störts. Det kan vara svårt att vända sömnrytmen och trötthet orsakar lätt gräl, missförstånd och ovilja. Det kan vara lättare att fortsätta med Netflix när man är trött vilket för en närmare en ond spiral. Trötthet påverkar vårt fysiska och psykiska välmående.
Enligt en ny svensk forskning störstonåringars sömn av telefonen, men vid närmare granskning och utredning stördes sömnen ofta av en orolig bostadsmiljö, problem i familjen och till exempel småsyskon som vaknar på natten. Och då togs mobilen fram för att sömnen försvunnit.
Skärmen ger oss många goda stunder men även oro och möjliga problem. Problem med till exempel sömn, relationer, självbild, känslohantering och tidshantering. Genom att satsa på gemensam tid med familjen och vuxna, tid då vi kan diskutera vardag utan press, kan vi skapa en miljö där vi alla känner oss trygga och hörda. Var tillgänglig vid potatistvätt, bilfärden, matlagningen, biltvätten eller byke eller varför inte vid kortspelen och Kubb ute på gården. Då kanske unga vågar berätta ifall något pressar en, livet känns kämpigt eller ifall en “konstig typ” tagit kontakt på nätet. Det behövs tid.
Du som vuxen har alla färdigheterna, bara du tar tid och lyssnar, även då unga inte har något specifikt att berätta. Det räcker med att vara närvarande, börja fast med att vifta bort myggorna som stör min, din och vår allas sömn. Och så släcker alla skärmen på kvällen, vi alla behöver sömn, amen.
Annukka Såltin, sakkunnig, Pelituki
- Är du orolig över din telefonanvändning? Gör ett test (Compulsive Internet Use Scale) och ta reda på ifall du borde diskutera med en professionell och få stöd och hjälp för att kunna kontrollera skärmtiden och tid på sociala medier. Prova även på vårt #somemielessä självhjälpsverktyg (på finska).