Olemme Pelituessa huomioineet vanhempien kasvavan huolen lasten ja nuorten digilaitteiden käytöstä. Vanhempia huolettaa suuresti etenkin ruutuaika (https://pelituki.fi/2021/05/05/ruutuaika/). Tämä huoli voi lisääntyä kesällä sitä mukaan, kun koulujen kesälomat tuovat lapsille ja nuorille lisää aikaa ”roikkua ruutujen äärellä”. Tarvitseeko vanhempien siis olla huolissaan? Tässä blogitekstissä pohdin tätä asiaa.

Alkuun haluan todeta, että on hyvä muistaa, kesäloman olevan lapsille ja nuorille tärkeää aikaa palautua kouluvuodesta. Onkin siis hyvä huomioida, että lapsi tai nuori saa lomallaan tehdä itselleen mieluisia asioita, rentoutua ja näin ollen kerätä voimia syksyä varten. Tässä kohtaa onkin hyvä miettiä voiko olla mahdollista, että vanhemman ja lapsen tai nuoren näkemys hyvästä kesälomasta eroavat toisistaan? Tämän takia olisi hyvä käydä keskustelua perheissä siitä, mitä kesälomalla tehdään.

Hyvä on muistaa, että kesälomalla pätee aivan samat asiat kuin muulloinkin, eli huolissaan pitäisi olla silloin kun digilaitteiden parissa käytetty aika aiheuttaa lapsen tai nuoren elämässä erilaisia ongelmia. Toisaalta voidaan myös miettiä haittaako se, jos lapsen tai nuoren unirytmi on kesälomalla erilainen kuin muulloin? Onko vaarallista, jos lapsi valvoo kesälomalla myöhempään katsomalla elokuvia tai vaikkapa pelaamalla? Itse sanoisin, että kunhan lapsi ja nuori tekee myös muita asioita ja huolehtii perusasioista, ei ole hätää. Lähempänä koulujen alkua on toki järkevää alkaa totuttelemaan tulevaan koulurytmiin, ettei paluu arkeen tunnu liian raskaalta.

Hyvä on muistaa myös vanhempien oma esimerkki digilaitteiden käytössä, sekä vastuu tarjota lapselle tai nuorelle myös muunlaista tekemistä kuin ruutujen tuijottaminen. Olisiko esimerkiksi koko perheen yhteinen digiloma paikallaan? Loppuun haluan todeta, että vanhempien ei kannata turhaan stressata lasten ja nuorten digilaitteiden käytöstä kesälläkään. Muistetaan kuitenkin olla kiinnostuneita lasten ja nuorten tekemisistä sekä näytetään hyvää esimerkkiä huolehtimalla myös omasta digilaitteiden käytöstä.

Vanhemmille, joita aihe kiinnostaa enemmän, voin suositella kesäkuuntelemiseksi esimerkiksi Pelituen YouTube kanavalla olevaa ”Puhuttaisko pelaamisesta” -keskustelusarjaa. Sarjan kolme ensimmäistä jaksoa käsittelee nimenomaan lasten ja nuoren pelaamiseen ja somen käyttöön liittyviä asioita.

Ihanaa ja aurinkoista kesää kaikille! 😊

Suvi Kovalainen, Pelituki