Elämme Ept-viikkoa. Normaalisti se tarkoittaa viikkoa, jolloin aktiiviset asiantuntijat järjestävät yhdessä ja erikseen tilaisuuksia, joissa julistavat sanomaansa kaikelle kansalle. Vaihtoehtoisesti he jalkautuvat mitä kummallisimpiin paikkoihin (tai sitten aina niihin samoihin kouluihin ja kauppakeskuksiin) syöttämään ihmisille karkkia, tai jos ovat oikein valveutuneita, porkkanoita. Nyt on kuitenkin korona, ja siksi ei voi, paitsi maski päässä kahden metrin päästä. Niin, ja sittenkään kouluihin ei päästetä ulkopuolisia ja kauppakeskuksissa hengailu on epäilyttävää ja vastuutonta. Onneksi voimme kohdata verkossa. Se on kätevää, voi olla mukana monessa paikassa yhtä aikaa ja tehdä samalla ruokaa tai jotain muuta hyödyllistä.

Millä asialla tällä viikolla ollaan? Mitä tarkoittaa EPT? Viittaako se aikaan ennen jouluruuhkaa eli tulee sanoista Ennen Pahinta Tungosta? Vai pimeään vuodenaikaan ja tarkoittaa Erityisen Pimeitä Tunteja? Ehkä on kyse jostain kokonaisvaltaisemmasta tyyliin Elä Pidempään Terveenä? Me Ept-toimijat helposti oletamme kaikkien tietävän mistä on kysymys, mutta pahaa aavistamaton kansalainen saattaisi vastata ”emt” tai viestinnän kehityksestä putoamisensa paljastaen ”evvk”. Jälkimmäistä ei kukaan enää käytä, se on niin ”on ollut” (=has been) tai ”viime kaudelta” (=last season). Uskon kuitenkin valistuksen voimaan, ja arvelen, että joku kirkassilmäinen nuori osaisi kertoa Ept:n olevan lyhenne sanoista Ehkäisevä päihdetyö.

Mitä on valistus?

Ehkäisevästä päihdetyöstä tulee mieleen valistus tai kuva tupakoitsijan keuhkoista. Jos mieleen tulee ne keuhkot niin oksettaa. Jos taas ajattelee enemmän sitä valistusta, niin kuulee mielessään yksisilmäistä paasausta joka ei huomioi vaihtoehtoisia näkökulmia. Valistuksella viitataan usein 1700-luvun lopun aatteeseen, joka korosti mm. järjen ja tiedon merkitystä (Kielitoimiston sanakirja). Kuulostaa siis melko nykyaikaiselta, meillähän on käytettävissä ennennäkemätön määrä tietoa (oikeasti kyllä informaatiota), puhumme tiedolla johtamisesta jne. Olemme me järkeviäkin, ainakin joskus, kun itselle sopii. Filosofi Immanuel Kant määritteli valistuksen ihmisen pääsemiseksi ulos hänen itse aiheuttamastaan alaikäisyyden tilasta (Koivisto & al.,1995). Mitähän Kant ajattelisi meidän ”tietoyhteiskunnastamme”, jossa viestimme hymynaamoilla, peukuilla ja kakkaläjillä, mutta jaksamme vaivoin lukea kokonaisen sivun. Puhumattakaan valeuutisista ja koiratappelusta, jolla valitaan johtavan länsimaan presidentti. Valistukselle tuntuu olevan tarvetta, sen verran hyviä olemme syventämään ”alaikäisyyden tilaamme”.

Mitä on ehkäisevä työ?

Vaikka valistus onkin mielikuvaansa moniulotteisempi termi, on syytä pohtia ehkäisevää työtä hieman lisää. Ehkäisevä työ, ja ehkäisevä päihdetyö erityisesti, ei keskity vain järkevien neuvojen ja tiedon antamiseen, vaan vetoaa myös tunteisiin. Tupakoitsijan keuhkojen esittelyssä tai nuorten päihdeputkessa (esim.https://vimeo.com/channels/ehyt/64615240) pyritään liittämään päihteisiin niin ällöttäviä ja ahdistavia mielikuvia ja tunteita, että kynnys kokeilla nousisi. Peli- ja nettihaittojen kohdalla tällaisessa olisi vielä kehittämisen varaa: en ole ainakaan nähnyt mykistävää videota some-niskan kehittymisestä. Digipeliriippuvaisten hygieniatason romahduksesta sentään löytyy joitain kohtuullisen ällöjä dokumentteja. Jos kuvitellaan, että joku ihan oikeasti haluaisi hahmottaa mitä on ehkäisevä päihdetyö, kannattaisi tutustua Ehyt ry:n kuvaukseen asiasta. Siellä ehkäisevä päihdetyö tiivistetään saatavuuden rajoittamiseksi, kysynnän ehkäisyksi ja käytöstä syntyvien haittojen ehkäisyksi (ehyt.fi). Kaksi jälkimmäistä on sitä toimintaa mitä on jo edellä kuvailtu, mutta ensimmäinen laajentaa näkökulmaa: saatavuuden rajoittaminen edellyttää vaikuttamista päättäjiin. Heillekin täytyy valistuksen hengessä jakaa tietoa siitä, että myös kotimaista tuotantoa oleva alkoholi aiheuttaa terveyshaittoja (jopa varmemmin kuin verotuloja). Niin, ja koska päätöksiä tehdään valistuksesta huolimatta usein tunteiden perusteella, täytyy varmaan vilauttaa niitä keuhkojakin.

Tuottaako työ tuloksia?

Kantin ajatukseen palatakseni näyttää siltä, että ehkäisevä päihdetyö on yksi ihmisen keino yrittää mönkiä ulos itseaiheutetusta alaikäisyyden tilasta. Kyseessä lienee päättymätön ähellys, jossa ei voi saavuttaa lopullista voittoa. Taistelu tupakkaa vastaan ollaan voittamassa, mutta elämäntapamme altistaa uusille riippuvuuksille. Kokemuksieni perusteella olen kuitenkin toiveikas: lapset ja nuoret osaavat yllättävän hyvin kertoa millaisia haittoja päihteisiin, pelaamiseen ja runsaaseen netin käyttöön saattaa liittyä. Valistus on tehonnut. Siitäkin huolimatta, tai juuri sen takia, että nykyään ei niinkään tarvitse tietää mitään vaan osata hakea tietoa. Toinen kysymys on sitten toiminnan vaikuttavuus, muuttavatko ihmiset käyttäytymistään ehkäisevän työn valistuksen perusteella?

Ept:n rinnalle Edht?

Peli- ja nettihaitat tunnetaan kohtuullisen hyvin, mutta omaa käytöstä ei muuteta, koska ongelmia on vain muilla, kaikki muutkin ovat koko ajan netissä ja muuten olisi tylsää. Voisiko tässäkin soveltaa laajempaa otetta ja vaikuttaa saatavuuden rajoittamiseksi päättäjiin. Siis niihin ihmisiin, joiden mielestä kaikki rahapulat ja ympäristöongelmat ratkaisee digitalisaatio.

Voitaisiin kehittää some-ajokortti, jota suorittamatta someen ei olisi asiaa. Luulen, että nuoret suoriutuisivat kohtalaisesti, olkoonkin että juuri kortin saaneet sortuisivat helposti ylilyönteihin kaverien yllyttäminä. Aikuisilla voisi olla ongelmia: osa mököttäisi, koska kortti rajoittaisi heidän sananvapauttaan, toiset pitäisivät sitä pakottamisena somen käyttöön, kolmas ryhmä reputtaisi jatkuvasti korttikokeessa, koska asioihin pitäisi oikeasti perehtyä eikä suhailla vanhasta muistista. Tyytyväisiä olisivat ne, joille korttikoulutus tarjoaisi uuden bisneksen.

Ehkä tarvitsemme ehkäisevän päihdetyön rinnalle Edht:n, Ehkäisevän digihaittatyön, jolla autetaan digiajan ihmistä pysymään järjissään. Senkin valistustyön tunnukseksi kävisi hyvin Kantin Horatiuksen näytelmästä lainaama lause:

Sapere aude! Uskalla olla viisas!

Jarkko Järvelin, Pelituki

Lähteet:

Kielitoimiston sanakirja. https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/#/  (Viitattu 3.11.2020)

Koivisto, Juha & Mäki, Markku & Uusitupa, Timo (1995): Mitä on valistus? Tampere: Vastapaino. 

Mitä on ehkäisevä päihdetyö? Ehyt ry. https://ehyt.fi/paihde-peli-info/mita-on-ehkaiseva-paihdetyo/ (Viitattu 3.11.2020)