Mediekunskapsveckan firas 5.-11.2.2024 och erbjuder dig inspiration till arbetet kring mediefostran bland barn och vuxna. Temaveckans mål är att förkovra mediekunskap bland barn, unga och vuxna samt ge verktyg till stöd för mediefostran.  

Ta del av temaveckans evenemang, tips och material till stöd för egna mediefärdigheter samt till undervisning och fostran.

Pelituki ordnar evenemang både på svenska och finska

Finskspråkiga evenemang

  • må 5.2. kl. 17.00-17.30, Tietoisku, Kuopion pääkirjasto: Tips för hur vuxna kan stöda barn och ungas digitalt spelande. Hanne och Heljä från Pelituki är på plats kl. 17-18, kom och diskutera på finska.
  • ti 6.2. kl. 9.00-11.00, Teams, Minuus somessa? Ratkaisukeskeinen ote somen hallintaan -utbildning:  Varför känns det svårt att ändra på sina vanor gällande sociala medier och hur påverkar sociala medier självbilden och välmående? (sista anmälningsdagen 2.2.)
  • on 7.2. kl. 18.00-19.00 (Teams): Someneuvola vanhemmille – tema sociala medier och mental hälsa. Vi lyfter fram saker som är bra att känna till som förälder och tipsar om bra sätt att stöda unga som gillar att vara på sociala medier (på finska).

Svenskspråkigt program

  • ti 6.2. klo 18.00-19.15, Teams, Föräldratips i spel och sociala medier: Tonåringar och mobilbruk. Vi diskuterar denna gång kring regler, trygghet och skärmtid. Saker som är bra att tänka på och olika sätt vi föräldrar kan stöda barnet då det är dags att börja använda digitala enheter. (Anmäl dig senast söndagen 04.02.2024.)

Anmäl dig till Pelituki evenemangen: Pelituki – koulutuskalenteri

Mediekunskapsveckan ordnar olika evenemang runt om i landet som du kan medverka i.

Ta dela av tiotals intressanta artiklar i Mediekunskap-tidningen. Vill du höra mera om flyktvägar som vi alla känner igen och läsa om varför det kan kännas svårt att börja med det man borde när man känner sig trött, stressad eller olustig. Både unga och vuxna kopplar gärna av genom chatta med vänner, slösurfa, spela eller sitta i soffan och dricka en kopp kaffe. Läs Surfa lugnt eller spela vidare – dags att ta paus eller ta tag i det jag borde?  artikeln (länken öppnas som ett nytt fönster)

I vår  finskspråkiga artikel berättar vi om Pelituki ”Some- ja pelineuvolat vanhemmille rådgivningarna, som erbjuder vårdnadshavare kunskap och förståelse över ungas digitalt spelande och tillvaro på sociala medier.

Material till, barn, unga och vuxna

Pelituki erbjuder dig bland annat Digiryggsäcken och Digireppu  (på finska) samt Surfa lugnt eller spela vidare? och Somettaako vai pelittääkö?  (på finska) -materialen till ditt arbete med barn och unga.

Vi önskar dig en trevlig Mediekunskapsvecka och ett år fullt med möjligheter för mediefostran.