Pelaaminen ja sosiaalisen median käyttö kiinnostavat, mutta myös koukuttavat. Neurobase on uusi sivusto nuorille, aikuisille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Pelihaittatyön kentällä neurokirjon riskitekijät ovat olleet jo pitkään esillä, mutta tietoa ja konkreettista tukea tarvitaan lisää. Neurokirjolla tarkoitetaan neuropsykiatrisia vaikeuksia, häiriöitä ja piirteitä, joiden perusteella henkilön kehitys poikkeaa neurotyypillisestä kehityksestä. Pelituen, ADHD-liiton ja Autismiliiton yhteistyön tuloksena julkaistiin syksyllä 2023 uusi sivusto – Neurobase – avuksi pelaamisen ja sosiaalisen median käytön haasteisiin neurokirjon näkökulmasta.

Sivustolta voi löytää nopeasti perustietoa neurokirjosta, digipelaamisesta ja sosiaalisesta mediasta. Tieto-osiossa mm. esitellään ADHD ja autismi neurokirjon käsitteinä sekä yleistietoa peli- ja nettihaitoista. Sivusto auttaa hahmottamaan ja tunnistamaan, milloin digipelaaminen ja sosiaalisen median käyttö on ongelmallista. Lisäksi esille on nostettu sitä, miten neurokirjon piirteet vaikuttavat pelaamiseen ja somen käyttöön.

Neurobase Vinkkipankki auttaa pelaamisen hallintaan. Käytännöllisten vinkkien avulla kaikki voivat harjoitella ja lisätä digipelaamisen ja somen käytön hallintaa. Pelituessa haluamme kannustaa muutokseen pienin askelin arjessa. Kokeilla voi vaikka heti!

Vertaistarinat -osiosta löytyy neurokirjon vertaistoimijoiden kirjoittamia kokemuksia pelaamiseen ja somen käyttöön liittyen. Sivustolle on upotettu lisäksi ADHD-podi, jonka 55. jaksossa Pelaaminen ja some Ringa Aarimon ja Reetta Winstenin kanssa keskustelemassa ovat ADHOOHSin Juho Silvennoinen ja Pelituen Annukka Såltin.

Onko sinulla kysyttävää neurokirjon piirteisiin ja digipelaamiseen tai somen käyttöön liittyen? UKK -palstalla voit jättää oman kysymyksen tai lukea lääkäri Aten (Atte Virolainen), vertaistoimijoiden ja Pelituen asiantuntijoiden aiemmin julkaistuja vastauksia.

Käy tutustumassa: www.neurobase.fi