Aika puhua pelaamisesta ja netin käytöstä luokassa?

Pelituen tuottaman Somettaako vai pelittääkö? -oppimateriaalin tarkoituksena on tukea nuorten digipelaamisen ja puhelimen käytön hallintaa. Digipelaaminen, netti ja some ovat tärkeä osa lasten ja nuorten arkea ja kulttuuria, ja tasapainoisen ja hallitun digikäytön harjoittelun tulisi kuulua jokaiselle. Pelituen oppimateriaalin avulla pelaamiseen ja puhelimen käyttöön liittyviin teemoihin pureutuminen on hauskaa ja helppoa.

Oppimateriaalia voidaan käyttää alakoulun viimeisillä luokilla, yläkoulussa sekä toisella asteella. Opettajan ohje pitää sisällään kaiken oppitunnin ohjaamiseen tarvittavan, joten ylimääräistä kuormitusta oppitunnin pitämisestä ei synny. Materiaalin tavoitteena onkin tarjota koulun henkilöstölle helppo ja vaivaton tapa ottaa pelaaminen ja somen käyttö puheeksi nuorten kanssa ja vähentää siten pelihaittoja. Voit myös valita osan kokonaisuudesta oppitunnin aiheeksi. Oppimateriaali, varsinkin testit, toimivat myös hyvin esimerkiksi oppilashuollossa keskustelun pohjana.

Oppimateriaali koostuu viidestä osiosta, jotka herättelevät nuoria pohtimaan omaa arkea ja digilaitteiden osuutta siinä.

  • Mikä on sinun pakokeinosi –video ja alustus. Onko sinulla taipumusta paeta arjen velvollisuuksia siivoamisen, pelaamisen tai jonkin muun tekemisen pariin? 
  • Ryhmätyö: Millaista on juuri sinun toimiva arkesi?
  • Kaksi testiä: “Miten sinä pelaat” & “Miten sinä käytät älypuhelinta“. 
  • Mustavalkohaaste: Miten puhelimen värit vaikuttavat käyttötottumuksiin ja mitä tapahtuu, kun puhelin asetetaankin mustavalkoiseksi?

Näitä ja muita kysymyksiä nuoret pääsevät pohtimaan ja testaamaan Pelituen oppimateriaalin parissa. Haluamme, että nuorten oma ääni ja kokemukset tulevat kuulluiksi, ja että oppiminen on hauskaa ja monimuotoista. Oppimateriaali on tuotettu nämä tavoitteet mielessä pitäen, joten nuoret pääsevät pohtimaan pelaamista ja puhelimen käyttöä niin videon, keskusteluiden, ryhmätyön, testien kuin mustavalkohaasteenkin parissa.

Oppimateriaali on täysin maksuton ja saatavilla sekä suomenkielisenä ”Somettaako vai pelittääkö?” että ruotsinkielisenä ”Surfa lugnt eller spelar vidare?” Pääset tilaamaan suomenkielisen materiaalin täältä: https://pelituki.fi/kouluille-ja-oppilaitoksille

Rakennetaan yhdessä toimivaa ja tasapainoista arkea ja ehkäistään digipelaamisen, puhelimen ja somen aiheuttamina haittoja!

Haluatko kuulla lisää opetusmateriaalista tai testeistä?

Ota yhteyttä

Saara Kultamaa (suomeksi) saara.kultamaa@kuopionkriisikeskus.fi
Annukka Såltin (ruotsiksi) annukka.saltin@sovatek.fi