”Tuntuu monesti, että jos aurinko paistaa niin pitäisi tehdä aamusta iltaan jotain kesäasioita, tai muuten kesä menee ihan hukkaan. Ja sit on usein syyllinen olo, kun oikeasti haluaisin pelata, mut tuntuu, että pitäisi olla ulkona ja ottaa kaikki irti kesästä.”

Olen käynyt vastaavanlaisia keskusteluja useiden henkilöiden kanssa. Monet kokevat paineita ja jopa stressiä siitä, että koko kesä menee ohi tai hukkaan, jos aurinkoisina päivinä on sisällä, tai jos ”kesätekemiseksi” luokitellut asiat eivät oikeasti innosta. Sadepäivät saattavat tuntua helpotukselta, koska silloin ainakin saa olla ”hyvällä omallatunnolla” sisällä ja vaikka pelata.

Joskus mietin, onko tämä joku suomalaisuuteen liittyvä juttu. Toitotamme, miten lyhyt kesä on, miten nopeasti se huiskahtaa ohi ja kohta jo koittaa pitkä ja pimeä syksy ja talvi. Että nauttikaa nyt kun voitte, hetken tämä ilo vain kestää!

Tämä puheenparsi johtaa helposti suorittamiseen. Kalenteria saatetaan alkaa aikatauluttaa erilaisilla menoilla, retkillä ja kesäjuhlilla, että kaikki varmasti mahtuu tähän yhteen lyhyeen ajanjaksoon. Eikä se siihen jää. Jäljelle jäävinä päivinä pitää sitten ehtiä käydä uimassa, jäätelöllä, piknikillä, soutelemassa, pelata pihapelejä, käydä kesätorilla, puuhailla pihamaalla ja mitä kaikkea ulkona nyt voikaan tehdä. Sinänsähän näissä asioissa ei tietenkään ole mitään pahaa, ja moni nauttii näistä aktiviteeteista. Mutta valitettavan moni kokee, että heidän pitäisi tehdä näitä asioita, vaikkei oikeastaan edes huvittaisi.

Välillä tuntuu, että kesä on kruunattu vuoden kohokohdaksi. Samalla tuntuu unohtuneen, että eiväthän kaikki edes pidä kesästä.

Yleinen kesäpöhinä ja suorittamismentaliteetti ovat aika tarttuvaa sorttia, ja voivat tehdä olon levottomaksi. Kesähypetyksen keskellä saattaa helposti kokea huonommuutta tai jopa syyllisyyttä siitä, jos haluaakin pitää verhot koko päivän kiinni ja uppoutua digisisältöjen pariin. On raskasta, jos täytyy koko ajan miettiä, kuinka ottaa maksimaalinen hyöty irti kesästä. Erityisen raskasta se on silloin, kun se estää tekemästä tai nauttimasta asioista, joista oikeasti on kiinnostunut.

Kesän suorittaminen voi johtaa myös siihen, että vanhemmat ja muut aikuiset kohdistavat lapsiin ja nuoriin odotuksia siitä, miten lomapäiviä pitäisi viettää. Vanhempia voi ärsyttää tai harmittaa, jos lapset haluavat pelata sisällä tai istua sohvannurkassa puhelin kädessä, kun ulkonakin olisi niin hyvä ilma, ja voisi tehdä vaikka mitä! Digilaitteet ovat kuitenkin kiinteä osa lasten ja nuorten vapaa-aikaa, ja on epärealistinen ajatus, että kesäloma jotenkin ratkaisevalla tavalla muuttaisi asiaa. Digilaitteet ovat monelle lapselle ja nuorelle tärkeä yhteydenpidon, viihteen ja harrastamisen väylä, joten tuntuu hullulta, etteivät he saisi viettää aikaa mielenkiinnon kohteidensa parissa lomalla.

Jokaisen lapsen, nuoren ja aikuisen olisi tärkeää saada viettää kesää ja mahdollista lomaa niiden asioiden parissa, jotka tuntuvat itsestä hyviltä. Nämä asiat voivat olla niitä perinteisiä ”kesäasioita” tai sitten lukemista, videoiden katselua, pelaamista tai mitä hyvänsä. Kuten arkenakin, myös lomalla on totta kai tärkeää säilyttää tasapaino elämässä. Liikkumisesta, levosta, syömisestä ja yhteisestä ajasta perheen ja kavereiden kanssa on tärkeää pitää kiinni. Toivon kuitenkin, ettei kenenkään meistä tarvitsisi kokea syyllisyyttä siitä, että uimarannalle lähtemisen sijasta tuntuukin mukavammalta ajatukselta jäädä sisälle pelaamaan. On täysin ok tehdä niitä asioita, jotka tuovat itselle hyvää mieltä.

Ihanaa juhannusta, vietäthän sitä juuri sinunlaisellasi tavalla!

Saara Kultamaa

Pelituki

Pelituen asiantuntija Saara Kultamaa.