Viimeisen parin vuoden aikana mediasta on saanut lukea useampaan otteeseen henkilöistä, jotka ovat luopuneet älypuhelimistaan. Monet heistä ovat kokeneet jatkuvan tavoitettavissa olemisen aiheuttavan stressiä ja etenkin somen ja nettiselailun syövän liikaa aikaa ja huomiota muulta tekemiseltä.

Uskon, etten ole ainoa, joka samaistuu näihin kokemuksiin. Älypuhelimesta luopuminen tuntuu jo ajatuksena todella vapauttavalta! Toisaalta älypuhelin tarjoaa myös paljon elämää rikastuttavaa sisältöä, ja helpottaa monien asioiden hoitamista. Onneksi älypuhelimesta kokonaan luopuminen ei ole ainoa keino vähentää teknostressiä ja opetella hallittua somen ja netin käyttöä.

Puhelin työkaluna

Hyvä tapa tehdä puhelimen käytöstä hallitumpaa, on ajatella laitetta työkaluna. Tällöin puhelinta käytetään vain silloin, kun halutaan tietoisesti tehdä asia x tai y. Kun asia on tehty, puhelin laitetaan pois. Ja kun sanon pois, tarkoitan sitä todella: laitteen ei tarvitse olla koko ajan käden ulottuvilla, vaan sillä voi olla oma vakiopaikkansa kotona tai repun uumenissa. Poissa silmistä, poissa mielestä!

Tämänkaltainen puhelimen tietoinen käyttö voi aluksi tuntua hankalalta. Syitä riittää, ja monet niistä liittyvät nimenomaan someen: osa pelkää jäävänsä paitsi jostain, jos ei jatkuvasti tarkista somefeediä, osalla viestejä tyrkkää sellaisella vauhdilla, että niihin reagoimattomuus samalla hetkellä aiheuttaisi yhteydenottojen hallitsemattoman kasaantumisen. Osalla puhelimen räpläys ja somen skrollaaminen on vain piintynyt tapa. On kuitenkin hyvä muistaa, että harjoittelulla kuka tahansa voi oppia tietoiseksi puhelimen käyttäjäksi.

Tietoisesta käytöstä on hyötyä kaikille

Tietoisen puhelimen käytön harjoittelusta on hyötyä kaikille, vaikkei käyttö ongelmallista olisikaan. Viimeistään silloin, kun puhelimen käyttö alkaa aiheuttaa haittoja, on kuitenkin syytä pysähtyä hetkeksi. Jos huomaat olevasi usein puhelimen käytön jälkeen ärtynyt, tyytymätön tai allapäin, tai olet jatkuvasti huolissasi siitä, mitä somessa tapahtuu, ota aikalisä. Jos puhelimen käytölle uhraa niin paljon aikaa ja energiaa, että siitä alkaa aiheutua haittoja koulunkäynnille, työnteolle, ihmissuhteille tai fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle, on muutos tarpeen.

Jokaisen on tärkeää oppia hallitsemaan omaa puhelimen käyttöään, ja tietoisen käytön harjoittelu on erinomainen keino estää itseään luisumasta ongelmallisen käytön puolelle. Harjoittelun tukena voit käyttää Pelituen oma-aputyökalua. Oma-aputyökalu on suunnattu etenkin aikuisille, mutta myös lasten ja nuorten kanssa on tärkeää käydä avointa keskustelua siitä, miten puhelinta, somea ja nettiä käytetään hyvinvointia vahvistavalla tavalla ja näin ehkäistä ongelmien muodostumista. Puhelimen parissa vietetyn ajan taivastelu kannattaa näissä keskusteluissa unohtaa, se kun ei vielä itsessään kerro digikäytön ongelmallisuudesta ja voi stopata keskustelun nuoren kanssa hyvin lyhyeen.

Vaikka älypuhelimesta luopuminen on ajatuksena houkutteleva, luopumisesta saatavia hyötyjä voi saavuttaa myös tietoisen käytön avulla. Helppo tapa aloittaa tietoisen käytön harjoittelu on asettaa puhelimen lukitusnäytön taustakuvaksi sana tai lause, joka herättää sinut pohtimaan, puhelimen käyttöäsi. Useimmat meistä vilkaisevat puhelinta kymmeniä kertoja päivässä, joten viesti toistuu uudestaan ja uudestaan. Omalla kohdallani puhutteleva lause on ollut:

Katso elämää, älä puhelinta.

Saara Kultamaa, Pelituki